Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 10:17 - ЛЮЛИН ПЛАНИНА - І
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 11011 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                         ЛЮЛИН  ПЛАНИНА – ПРЕЛЕСТНА  ПРЕЗ  ПРОЛЕТТА

 

    Люлин не е висока планина и е лесно достижима от София. Тя има два върха около 1200 м. н. в. – Люлин и Дупевица. Към София ридовете й са по-стръмни и по-гористи, от колкото към Перник. За един ден може да се премине цялото било на Люлин планина от Черния кос до с. Раковица. От него може да се слезе в няколко населени места: Горна Баня, Суходол, Мало Бучино, Градоман и Банкя. Ако се заобиколи Банкя се достигне до вр. Раковица с работещото там още военно съоръжение. От върха може да се достигне вилна зона Раковица, село Раковица и после с. Златуша, от където има автобус за София. От вр.Раковица може да се достигне  и до манастира Св. Петка и от него по шосе да се слезе в квартала на Банкя Вердикал. Може да се отиде и на Дивотинския манастир или в с. Клисура или да се слезе на юг в селата Драгичево, Голямо Бучино, Дивотино и Люлин, но връщането от тях до София е сложно.

   През пролетта по Люлин има много цветя, най-много от които са жълтите минзухари. Около връх Люлин, където е изоставеното ракетно поделение има и сини минзухари. Естествената гора на Люлин е широколистна и поради това цветята са в цикъл, съобразен с времето, когато са огряни от слънце.

   Характерното за Люлин са красивите й поляни, обгледното било и останалите все още непосечени гори. Те са обект на грабеж поради не голямата й надморска височина, наличието на много горски пътища и гета на ромове около София в полите на Люлин: в Овча купел, Факултето, Филиповци и др. Тази планина е лесна за ориентиране, защото от всички села към нея водят горски пътища – в миналото тя е била важна за животновъдите от този район. За тах са били пътищата, посре са разширявани от Горското, което днес е само спомен. Люлин предлага превъзходни условия за отглеждане на крави чрез не голямата си надморска височиа, ливади, гори и поточета. От селата, които изброих може да се отиде към нея, може да се прехвърли билото и да се слезе напр. в Перник, където има влак за София или пък от Перник да се премине в някое от софийските села. Най-красивата гънка на Люлин са Люлинските поляни, наречени Бонсови. Над поляните се извисява гористия връх Люлин, от който започва долина с рекичка, слизаща към с. Суходол. Друго красиво място са поляните от север на билото на планината, когато се върви в посока към Банкя. Те са леко наклонени, заобиколени от кичести дървета, чудно красиви са.

   Местоположението на селата около Люлин е много красиво. Горна Баня е наричана Балконът на София. Суходол е също в много красива долина, но боклучището над него е попречило на развитието на селото. Мало Бучино остава едно недоразвито село. Градоман и Банкя не се нуждаят от реклама – между тях избраха място за резиденция на полибюро, състояща се от два апартамента, единият от които бе жилищета на Правешката Тиква, другият – за високи гости.. Селата от южната страна са пълна скръб. Основният им поминък, както и на целият пернишки район преди Деветото е бил животновъдство, после преминава на кюмюрджийство, днес връщане към животновъдството е невъзможно, защото липсват умение за това и трудови навици, мините ги купиха и закриха енергйни „бизнесмени” от типа Ковачки. В Перник днес си имат феодал, мафии, престъпни групи, които гастролират и по София. Има и такива, които пътуват до София на работа, защото работни места в Пернишко вече почти няма. Лошата слава на Перник днес се свързва с агент Гоце, който произлиза от там и където има подкрепа и днес. Смята се, че той „държи” Перник. Очакваше са селата покрай магистралата да живнат с някакъв поминък покрай нея, но не се получи.

  След Десетото голям удар на планината Люлин бе нанесен по две линии – първата е кражбата на гора, която се извършва с каруци от ромските гета под Суходол и от Филиповци, но не само от тях. И от към Перник яко се сече гората. Осечено е около ж. п. линията между Владая и Горна Баня, между Бонсовите поляни и Мало Бучино. Ворият удар по планината, още по-страшен бяха мутростроежите по Люлинските /Бонсови/ поляни. Пръкнаха се мутробароци в ливадите на безразборни места, които съсипаха природата, единични мутробароци на избрани от мутри места по ливадите стърчат със страшна сила. До тях през ливадите има направен и път, да ги досъсипят.  Покрай шосето, където пътува автобус 103 новобогатишете се съсипаха да „инвестират”. Това са пари от сивия сектор, които се влагат там, за да  не им ги откраднат банките. В целия свят откраднато се изпира чрез строителство, а от него печелят строителните мафиоти и банките. Дали от толкоз заведения има накаква полза, се питам. Може и да има! Като гледам какви коли се паркирани пред тях, без да влизам знам какво нещо се е сбрало вътре. И кво „рЕди”. Бизнесът с наркотиците стана опасен, открива се със съвремена техника какво пренася „мулето”, проститутките „чукат” частно без сутеньори. Сега процъфнява кражбата на лични данни и източване с тях на кредитни карти. А за да се наберат те пада яко пътуване по света. Не е нужно да си глътнал капсули с наркотик или да пътуваш с куфар с кухини в него.

   Над поляната имаше влна зона, но тя пострада от ромударите за търсене на джици и джелезо след Десетото. Почти всички къщи са разбити. Новите бароци се охраняват. Те са правени с пари, пари има и за охраната им.

   Един от най-мрачните демони на прехода, главният архитект на София, който и до сега е недосегаем носи вината за съсипаните Люлински поляни. Как ли са го мотивирали новобогаташите да подпише документите за узаконяването на бароците им? Дали само документ за заменка е бил достатъчен?

  Имаше опит за застрОйване на част от Люлин в кв. Владя от другата страна на пътя реди демокрацията. Тогава събориха почти всички незаконни сгради, но някои останаха и хората казваха на кого са - на силните на тогавшното време, не помня имената им.

  Ще се спра на две села, първото от които е Горна Баня. Този квартал е квартал на контрастите – стари къщи, редом с мутробароци, запуснати улици, редом с нови. Такива контрасти по другите села около Люлин планина няма. За да избегнат това съседство, новите  бароците се строят над селото по пътя за Люлинските поляни. Гордостта на Горна баня, която има и историческа стойност – банята й! - бе затврона от концесионерите, които взеха главния извора на минералната вода. Други концесонери взеха по-малкия извор в Домусдере под гарата. Днес по балконите на банята – характерни за архитектурата от времето на Цар Борис ІІІ - растат дървета. Сградата ще се срути. А тази баня има и историческа стойност. Твърди се, че тук цар Киро веднага слез Десетото се изкъпъл с Данчо Соколето и се получила една любов карисива, минерална. Благодарение на нея и от позицята си на вътрешен министър, маститият адвокат с прякор Момата сторнирал на цар Киро 30-те години затвор за серия от престъпления и той от кв. Столипиново се преместил в село Катуница.

     Горна Баня се водеше борчеки квартал. От там произлиза комунистът- поет Николай Хрелков. Днес само контрасти между отчайваща бедност и голямо богатство е излъчването на това населено място.

   Вторто село, на кото ще се спра е Суходол. То също е с красиво местоположене, но му липсва обгледността на Горна Баня - гледката към Витоша.  Смрадта от боклучищата над селото тегнат като сянка над него. Започвайки от Мало Бучино, те слизат все по-надлу към селото. Като се закрият тези боклучища тук ще има много нови къщи. Втори проблем за селото са циганите, които го притискаг от долу от към Суходол, и от страни от към Филировци. Който е посетил кръстовището на Околовърстното и Суходолското шосе знае за какво става въпрос. Автобус 111 пращи по шевовете от цигани и миризми, проститутките от Околовръстното с по-малки възможности и без сутеньори ползват този автобус. В Суходол след Десетото се развъртяха преуспели в зоата на демокрацията цигани, които започнаха да строят хотели. Тук направиха един хотел, друг в кв. Драглевци до баш циганина Иван Костов. Собственик се водеше Хранков, после той ги подари на Карамански. Стрелба по Карамански причини смъртта на 14 войника в този район, защото застреляха шофьора на колата и тя след катострофата се запали. Метален грозен паметник на Околовръството шосе напомня за този случай, който бе покрит от мафията.

  Два манастира знам в Люлин – Дивотниския и Света Петка, но над с. Суходол е имало още един, унищожен вероято от турците. От него има останали зидове и колони, мястото бе оброчище. Сега там има построен нов параклис, като оброчният кръст е поставен на покрива. Коритото на чешмата вероято е докарано от някакъв тракийски култов обект. То е изработено от цял камък, такава скала в района няма, но се е разцепило поради замръзване. Вековен дъб до новия параклис от далеч служи за ориентаця при търсенето му. Мястото е много красиво.

   В Люлин почвата е глинеста, в нея има много слепи кучета, а под нея -  подпочвена вода. По вилите хората копаха кладенци и биха сонди, навсякъде излиза вода. Сега там се прекарва вода чрез разклоение от водопровода за резиденцията Банкя. И резиденцията е в една разкошна гънка на Люлин между Банкя и квартала й Градоман. Градоман поставям на пръво място по красота на местоположението и сред селата, които са в полите на Люлин.

   В полите на планините и където е имало вулкани има доста минерални извори. Такива има и тук около Витоша – Княжево, Железница, но и около Люлин- Горна Баня, Банкя и около нея. Горнобанският извор е характерен с това, че водата му не се „разваля” колкото и дълго да се съхранява и при каквито и да било температури. За германските войници в пустините в Африка вода е карана вода от тук.

   Освен Банкя, Градоман и др. села в района на планината Люлин се пада и квартала Факултето. Там някога е имало факултет по земеделски науки. Затова една улица се казва Лайбниц, друга – Нютон. Но дошъл и се заселил до факултето един цигни и му аресАло, веднага дошли още 100 и т. н. Днес ромбароците във Факултето не са нито малко нито малки. Първият бе на Киро Японеца. Днес има много и то по-огромни.

   От квартал Люлин има изглед от високите блокове към планините Люлин и Мала планина. Добрият турист  от високите етажи може да опише какво се вижда по тези две планини.

   Има един класически маршрут за посещение на Люлин за едни ден и аз ще го опиша:

   Тръгва се от спирсата на Черния кос, от където пътека повежда за местността Бонсови поляни. Старото има е Люлински поляни и сигурно ще го вазстановят. Има възможност да се върви по билото на Люлин, но по-красивият маршрут е в полите му. До тези поляни се отива и от кв. Горна Баня,  която отстои от тях на около 3 км. Ако се тръгне от Горна Баня се минава покрай много нови бароци, които приближавайки поляната се превръщат в мутрешници.

   От поляната започва шосе за военния обект на вр. Люлин и това е единият път към Банкя. Ще го опиша и него. По шосето се достига вр. Люлин с останките от военния обект и по билото му се продължава в посока Банкя. Пътят не следва точно билото, като минава през южните скатове на Люлин. Достига се красива местност с пътища върху широко било, по периферията на които има насадени брези. Следващият връх е Дупевица, защото е двоен, състои се от две заоблени връхчета. Следва спускане към Мало Бучино. До Мало Бучино има и път в полите на  Люлин, също много красив. От Мало Бучино не е толкова красиво, но кагото .се достигне до с. Градоман красотта се възвръща.

   Много маршрути има из Люлин, които могат да започнат от места, достигани с кола и туристите да тръгват на преходи или лъчове с отиване и връщане или пък кръгови. Моята цел не е да описвам тези маршрути в подробности, а само да укажа, че ги има и че планината е пълна с пътища. От където и да тръгнеш се достига билото на планината, тръгва ли път от билото надолу то непременно достига някое село.

   Люлин не е от любимите ми планини. Не защото е грозна или поради други причини. Има планини, където като отида се чувствам като част от тях - Плана, Голема планина, Понор, Искърски пролом и много други. Планината е красива, това ще се види от снимките, които ще поместя, но тя е от планините, чиято красота възприема като „студена”, не се сливам с нея, остава ми чужда. Посещавам и тези планини с интерес, но туристически програми из тези тях не изпълнявам.

    Люлин планина е модел на отношението на хората към природата. Вместо за опазят този приказен кът като природен парк от типа на Вигоша, но по-лек за посещения, той бе предоставен на мутрите да го съсипят. Другаде по планините съсипията я направиха чрез лифове, ски писти, хотелски комплекси и по други способи, тук – по най-простия начин: чрез застрояване на най-красивтите й места, „инфраструктура” за бароците и като резултат обезобразяване но най-красивите части на планината. За което вероятно на главният архитект на София са били предоставени необорими „мотиви”.

   Продължението на този постинг ще поместя под снимките от Люлин планина, които ще поместя в част ІІ и ІІІ. Помесетеното тук като текст ще повърдя със снимки.

 



Гласувай:
11



1. graucho - На Дупевица съм служил
22.05.2012 10:35
Викахме му Изгъзица, бях горд ракетчик, но не казвахме на никой, щото бяхме секретна "организация". Преди няколко години се качих горе с колелото, за съжаление, разрухата не е подминала и родната ми казарма. Имам и снимки, доста интересни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190362
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031